The wild geese do not intend to cast their reflection;
The water has no mind to receive their image.

zi ran

zi ran
The Chinese word 'ziran' is composed of two characters, which taken together mean 'nature', taken one by one they mean 'self-suchness', implying freed, unforced, the self-realized human nature.

Participants' experience


.
.
.
.
.
.
.

' Als je inspiratie op wil doen en je creatieve  mogelijkheden wil verruimen, biedt de workshop van Lichun een unieke kans …
Ze geeft zoveel ruimte, waarbij ze in volle aandacht aanwezig blijft en waar ze zo nodig anticipeert of bijspringt. Lichun leert je, als je daarvoor openstelt, met weinig houvast om te gaan en zo  grotere vrijheid te ontdekken en te ontwikkelen!
Je leert zo vertrouwen te krijgen in je kunnen en op onderzoek te gaan, mogelijkheden af te tasten en ”ongebaande paden” in te gaan..
Ik vind het een grote verrijking en aanvulling op mijn persoonlijke groei en ervaar zelf veel als metafoor in mijn leven. '

                                                                                      Marian, a participant since 2009

-

'De brush meditation workshop van Lichun begint met een vriendelijk onthaal met Chinese thee en een korte kennismaking of even bijpraten. Er zijn maar twee tot (zelden) zes deelnemers.
Dan is er een meditatie-oefening: bewust ontspannen en concentreren, letten op je ademhaling, Chinese inkt wrijven met water en een steen.
Stap voor stap krijg je instructie om iets op het Chinese papier te zetten. Lichun geeft aan waar je op kan letten en dat bouwt ze steeds verder uit gedurende de workshop. Soms geeft ze alleen een extra aandachtspunt, soms een oefening met een bepaalde aanpak.
Je maakt wel een stuk of zes of meer schilderingen. Al doende kan je de mogelijkheden en de eigenaardigheden van het materiaal ontdekken en leer je ze te benutten. Lichun laat je vrij om je eigen invulling te geven aan haar opdrachten. Regelmatig krijg je een op jou toegesneden aanwijzing, zodat je nog meer variatie krijgt in je werk.
Je bent voortdurend bezig, maar kan pauzeren als je daar behoefte aan hebt. De workshop is gericht op ervaren en doen. Het streven is om spontaan te werken, zonder vooropgezet idee hoe het moet worden.
Lichun zorgt voor een fijne sfeer. Ze gebruikt muziek en soundscapes om je te inspireren en ze schenkt voordurend lekkere thee ;-). '

                                                                                           Hetty, participant since 2010